Вадим перевірив залишок ліків і почав збиратися в лікарню. Громадський транспорт в обласному центрі вже не ходив, тож дорогою його підібрав незнайомий чоловік на власному авто. У лікарні Вадиму видали препарати на місяць наперед, щоб у будь-якому разі він не залишився без медикаментів. Додому через усе місто він повертався вже пішки. 

Майже за рік до 24 лютого 2022 у Вадима виявили туберкульоз. Позаду в чоловіка — початок лікування, операція на легенях, дві схеми медикаментів і врешті — одужання. Одужання, яке припало на велику війну. Одужання, якому передував важкий шлях, але рухатися ним Вадиму допомагали люди. 

«Щороку я сумлінно проходив флюорографію, — розповідає Вадим, — І вона завжди була без відхилень». Проте, кілька років тому почала боліти спина, далі — підскочила температура до 40°, у лікарні перший діагноз — плеврит. Із легень викачали рідину, стан покращився. 

Про цю історію можна було б забути,  та за кілька років  після неї щорічна флюорографія показала затемнення в легенях. Вадим здав аналізи, результати яких показали туберкулому. 

До цього я відчував, що мене покидають сили, та спершу списував усе на звичайну втому. Плюс, зовсім не було апетиту, дуже схуд. Я, можна сказати, згасав.

Вадиму назначили першу схему препаратів, які він приймав близько двох місяців. Проте, хірург запропонував чоловіку оперуватися. «Я погодився, бо хотів позбутися хвороби, видалити її з себе». 

Результати видаленої туберкуломи показали мультирезистентну форму — ту, яка є стійкою, тобто не лікується низкою антибіотиків. Схему лікування змінили й продовжили боротися. 

Лікування мультирезистентного туберкульозу — складне й довготривале. Хворі можуть знаходитися на препаратах до півтора роки. За цей час не пропускати прийоми ліків і витримати схему — задача не з простих. 

«Таблетки я переносив дуже важко. Мене постійно нудило. Я випивав препарати й лягав спати — це трішки рятувало. Прокидався й сідав працювати. Побічні ефекти виникали не відразу — вони немов накопичувалися в організмі, а потім вистрелювати то висипом на шкірі, то слабкістю».

Протягом усього лікування людей із туберкульозом супроводжують соціальні працівники громадської організації «Клуб «Шанс». Їх задача — доставляти препарати до хворих і контролювати прийом, підтримувати зв’язок із лікарями, моніторити побічні реакції від ліків і повідомляти про них медикам, а також — консультувати, мотивувати пацієнта та робити все, щоб він не переривав лікування. 

Одна з таких соціальних працівниць — Марина. У «Шансі» вона близько восьми років. За освітою — медична сестра. Станом на лютий жінка супроводжувала дев’ятьох людей, які хворіли на туберкульоз. 

Я працюю за двома напрямками: надаю соціальний і медико-соціальний супровід людям, які хворіють на туберкульоз, і знаходяться на амбулаторній моделі лікування — тобто вдома. У першому випадку я консультую клієнтів раз на тиждень. Ми бачимося, я мотивую їх безперервно приймати ліки, опитую. Людям, які на медико-соціальному супроводі, я додатково доставляю препарати додому чи на роботу та контролюю їх прийом, — розповідає Марина. 

Вадим додає, за час великої війни в нього не було переривання лікування. Окрім цього, чоловіку вдавалося стабільно здавати аналізи та проходити всі обстеження — із цим у місті, за його словами, проблем не було.

 «Ще коли росіяни були навколо Сум, Марина знайшла можливість доставити для мене продуктовий набір від Шансу. Це було важливо в той момент, адже ситуація в обласному центрі була складною, в тому числі з продуктами», — говорить Вадим. 

Продуктові набори від «Клубу «Шанс» — це великі пакунки з крупами, олією, цукром, тушкованим м’ясом. Їх видають для того, щоб люди мали прихильність і мотивацію до лікування, не переставали приймати препарати. 

 

Наразі Вадим повністю завершив лікування туберкульозу. «Перший час антибіотики ще виходили з організму, проте зараз почуваюся повністю здоровим. Усе лікування та соціальний супровід були для мене безплатними, я не платив ані за операцію, ані за медикаменти».

Загалом, у 2022 році в Сумській області 34 соціальні працівники громадської організації «Клуб «Шанс» супроводжували 282 людини з чутливим і 146 людей із мультирезистентними формами туберкульозу. 

Діяльність щодо соціального супроводу клієнтів із туберкульозом СОГО «Клуб «Шанс» здійснює в рамках проєкту за фінансуванням БО «100 Відсотків Життя»,  співпрацюючи з медичним закладом КНП СОР «Регіональний клінічний фтизіопульмонологічний медичний центр».

24 березня відзначають Всесвітній день боротьби проти туберкульозу. Його встановила Всесвітня організація охорони здоров’я в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. 

*Ім’я героя змінено авторкою з етичних міркувань.

 

Avatar photo

Токар Олександра

Працює у Трибуна.Суми з 2017 року.

Поділитись:

Більше у розділі