На Сумщині впродовж 2022 року проти поліомієліту вакциновано 84,4% дітей до року. Ревакцинацію у 18 місяців отримали 85,8% дітей, у 6 років — 82,4% дітей, у віці 14 років — 84,1%. За такого рівня охоплення дітей профілактичними щепленнями поліомієліт може повернутись, зазначається у повідомленні Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

«Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. Ліків проти поліо у світі не існує. Єдиним захистом є вакцинація», – говорить керівник центру Володимир Збаражський.

Саме тому в Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у державних поліклініках безплатно відповідно до календаря щеплень.

Де, коли та кому варто вакцинуватися проти поліомієліту?

Вакцинувати від поліомієліту дитину необхідно з народження. Обов’язково потрібно вчасно проводити усі щеплення, не пропускаючи жодного, для збільшення відповіді імунної системи:

  • 1 доза — у 2 місяці;
  • 2 доза — у 4 місяці;
  • 3 доза — у 6 місяців;
  • 4 доза — у 18 місяців;
  • 5 доза — у 6 років;
  • 6 доза — у 14 років.

Вакцини, які наразі використовують державні й приватні клініки, зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні.

Читати за темою: Що робити, якщо доросла людина не має щеплення від поліомієліту

Поділитись:

Більше у розділі