Діти, народжені хворими або передчасно, потребують високоспеціалізованої допомоги. У межах Програми медичних гарантій така допомога гарантується їм безоплатно. НСЗУ платить закладам за неонатальну допомогу за одним із найвищих тарифів: 135 тис. грн для новонароджених з масою тіла до 1500 грамів, 33 тис. грн – для дітей від 1500 грамів. Максимальний тариф – 162 тис. За максимальним тарифом НСЗУ платить під час дії воєнного стану перинатальним центрам III рівня.

Що таке неонатальна допомога і складні неонатальні випадки?
Звичайна вагітність триває 36-40 тижнів, але через певні причини пологи можуть статися передчасно. Діти, які народжуються до 32 тижня вагітності, вважаються передчасно народженими і потребують неонатальної допомоги. Наприклад, такі немовлята можуть потребувати додаткового тепла, спеціального вигодовування через зонд та інших заходів, які здатні вберегти життя немовлятам. Через підвищений ризик розвитку ускладнень із диханням, із формуванням нервової системи та інших важливих функцій організму передчасно народжені діти потребують особливого догляду в умовах стаціонару. Така медична допомога новонародженим називається неонатальною. Таку допомогу здатний забезпечити лише медичний персонал у спеціальному відділенні або перинатальному центрі.

Що входить у перелік безоплатного медичного пакету для передчасно народжених немовлят?
В межах пакету безоплатними є:
– інтенсивна терапія новонародженим та надання медпослуг на всіх етапах лікування;
– лікарський та медсестринський догляд 24/7;
– необхідні лабораторні та інструментальні дослідження (зокрема, загальні та біохімічні аналізи крові, УЗД, ЕКГ, рентгенологічне дослідження та інші);
– скринінг на рідкісні захворювання;
– забезпечення дихальної підтримки;
– оцінювання болю та своєчасне знеболення;
– парентеральне харчування;
– організація виходжування немовлят за методом Кенгуру;
– забезпечення сприятливого сенсорного оточення для дитини та сімейно-орієнтованого догляду спрямованого на її розвиток;
– психологічна підтримка батьків;
– вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень;
– проведення офтольмологічного та аудіологічного скринінгу
– лікарські засоби з Нацпереліку, медвироби та витратні матеріали, які постачаються за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інших програм центрального та місцевого бюджетів тощо.

Повний перелік послуг – на сайті НСЗУ пункт 29.

Чи покриває Програма медичних гарантій парентеральне харчування? 
Так. Проведення повного парентерального харчування передбачено пакетом “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках” і є безоплатним для батьків передчасно народжених немовлят.

Як діяти батькам передчасно народжених дітей, якщо дитина потребує медичної допомоги у складних неонатальних випадках? 
Зазвичай у таких випадках про все мають подбати у пологовому будинку – або перевести дитину у спеціальне відділення, де надають медичну допомогу у складних неонатальних випадках або викликати виїзну неонатальну бригаду з перинатального центру.

Зверніть увагу, перевезення новонароджених виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії або машиною екстреної медичної допомоги із однієї лікарні до іншої, із звичайного медичного закладу до національного – це також безоплатно для батьків немовлят, бо покривається Програмою медгарнатій.
Загалом неонатальна допомога безоплатна в таких випадках:
– за направленням лікуючого лікаря;
– доставлення бригадою екстренної (швидкої) медичної допомоги або виїздною неонатологічною бригадою;
– при переведенні з іншого ЗОЗ або підрозділу ЗОЗ;
– при самозверненні батьків із немовлям.

Як дізнатись, в яких саме медичних закладах є умови для надання медичної допомоги передчасно народженим немовлятам? 
Знайти таку лікарню можна на сайті НСЗУ, обравши в розділі “Е-дані” вкладку “Аналітичні панелі (дашборди)” та дашборд “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Потрібно включити у фільтрах вибрати потрібну область або населений пункт, а в “Групі послуг” – необхідний пакет. Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”, а також їх контакти. Також можна зателефонувати до контакт-центру за номером 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад із договором.

Загалом договір з НСЗУ за пакетом “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках” мають 94 заклади по всій країні, і найбільше у місті Київ, Одеській та Дніпропетровській областях.

Джерело: НСЗУ

Поділитись:

Більше у розділі