Держава стимулює розвиток реабілітаційної допомоги, починаючи із багатопрофільних лікарень, щоб особа могла отримати таку допомогу одразу після початку захворювання або травмування.

Для налагодження правильного скерування пацієнтів у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров’я було розроблено та затверджено реабілітаційні маршрути за станів здоров’я, які є найбільш частими під час війни: травми спинного мозку, травми головного мозку, опіки, ампутації та травми кінцівок. Відповідно до цієї системи організується допомога міжнародних партнерів: додаткове навчання фахівців з реабілітації, які працюють в закладі, забезпечення реабілітаційним обладнанням та допоміжними засобами реабілітації.

Щоби реабілітаційна допомога стала доступнішою, наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах». Крім того, удосконалені вимоги із надання реабілітаційної допомоги в гострому реабілітаційному періоді. Наприклад, коли у людини стався інсульт, вона починає отримувати реабілітацію в межах пріоритетного пакета медичної допомоги у разі інсульту, який включає також і реабілітаційну складову. Отже, вже зараз держава оплачує законтрактованим закладам надання громадянам якісних безоплатних реабілітаційних послуг від початку травмування або захворювання.

На 2023 рік Національна служба здоров’я України (НСЗУ) законтрактувала за цими двома пакетами 396 закладів охорони здоров’я: 244 за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та 386 за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

Перелік медичних закладів доступний за посиланням.

ЯКІ ПОСЛУГИ МОЖНА ОТРИМАТИ ЗА ПАКЕТОМ «РЕАБІЛІТАЦІЙНА ДОПОМОГА ДОРОСЛИМ ТА ДІТЯМ У СТАЦІОНАРНИХ УМОВАХ»?

Будь-яка реабілітаційна допомога починається з визначення відповіді на запитання «Чого бажає досягти пацієнт?». Надалі це є підставою для формування мети та завдань реабілітації. Для цього проводиться реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та фахівцями з реабілітації мультидисциплінарної реабілітаційної команди: фізичним терапевтом та ерготерапевтом, психологом, за необхідності логопедом. У разі потреби лікар фізичної та реабілітаційної медицини    відкоригує медикаментозну терапію, яку пацієнту призначили раніше, для того, щоби це не заважало наданню реабілітаційної допомоги, або призначить ліки, які впливають на біль, підвищений тонус м’язів, стан тривоги або депресії.

Важливо! Якщо вам пропонують «крапельниці та уколи» – це не реабілітація, ви можете звертатися до «гарячої лінії» НСЗУ, або вам потрібно продовжити лікування у профільному нереабілітаційному відділенні. 

Результатом первинного реабілітаційного обстеження, яке провели фахівці з реабілітації, є створення індивідуального реабілітаційного плану, який команда має узгодити з вами. В межах плану мають бути визначені конкретні результати, яких пацієнт має досягнути після надання реабілітаційної  допомоги — завдання реабілітації. Наприклад, «через два тижні пацієнт зможе самостійно спуститися з третього на перший поверх лікарні із використанням чотириопірної тростини та зі словесною підтримкою фахівця з реабілітації, який буде перебувати поряд».

Ключовою вимогою до стаціонарного реабілітаційного пакета та, зокрема, необхідної кількості фахівців з реабілітації під час контрактування закладу охорони здоров’я НСЗУ є надання реабілітаційної допомоги високого обсягу – кожний пацієнт має щоденно отримувати якнайменше 3 години індивідуальних реабілітаційних втручань. Якщо вам запропонували електрофорез або інші апаратні фізіопроцедури, масаж, призначили грязі або мінеральну воду для внутрішнього або зовнішнього застосування – можете одразу звертатися на «гарячу лінію» НСЗУ, оскільки ці методи не є доказовими методами реабілітації — за це НСЗУ не платить.

У разі необхідності в протезуванні реабілітаційна команда має запропонувати пацієнтові допомогу протезиста, який працює в протезному закладі в регіоні, де ви отримуєте реабілітаційну допомогу. Це важливо, оскільки реабілітаційна команда та протезист мають скоординувати свої зусилля в рамках індивідуального реабілітаційного плану, зокрема щодо того, який обсяг рухової активності має досягти особа у майбутньому. Додатково під час вибору протезиста треба враховувати те, що надалі протез потребуватиме сервісного обслуговування, тож дистанційний варіант співпраці за таких обставин не є оптимальним.

У межах надання реабілітаційної допомоги фахівці з реабілітації будуть використовувати допоміжні засоби реабілітації (палиці, милиці, ходуни, ортези, крісла колісні тощо), які будуть допомагати особі досягати мети та завдань реабілітації. У разі, коли особа потребуватиме такий допоміжний засіб після    виписки зі стаціонару, з 1 червня 2023 року усі стаціонарні реабілітаційні відділення мають мати в своєму складі кабінети асистивних технологій, однією з функцій яких буде надання пацієнтові можливості безоплатно користуватися допоміжними засобами реабілітації серійного виробництва. Перелік допоміжних засобів реабілітації, передбачений для цього, можна подивитись за посиланням.

Тариф на медичні послуги за цим пакетом становить 19 769 гривень – за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, і 33 607 гривень – за надання одночасно реабілітаційних послуг за двома і більше напрямами. Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має тривати щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше – не менше ніж 21 календарний день.

Кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року, тобто в кількісному вимірі це є двічі по 14 або 21 дню.

ЯК ОТРИМАТИ ПОСЛУГИ ЗА ПАКЕТОМ «РЕАБІЛІТАЦІЙНА ДОПОМОГА ДОРОСЛИМ ТА ДІТЯМ У СТАЦІОНАРНИХ УМОВАХ»?

Послуги за цим пакетом надаються в умовах стаціонару. Головна умова отримання такої допомоги – електронне направлення від лікуючого лікаря або переведення пацієнта з іншого закладу чи клінічного підрозділу закладу охорони здоров’я.

Лікуючим лікарем може бути лікар-спеціаліст будь-якого закладу охорони здоров’я, де вам надавалась медична допомога. Електронне направлення може створювати лікар фізичної та реабілітаційної медицини відділення, де буде надаватись реабілітаційна допомога. Це дуже важливо, зокрема у разі направлення на реабілітацію наших захисників та захисниць, яким надавалася медична допомога у військових закладах охорони здоров’я.

ЯКІ ПОСЛУГИ МОЖНА ОТРИМАТИ ЗА ПАКЕТОМ «РЕАБІЛІТАЦІЙНА ДОПОМОГА ДОРОСЛИМ ТА ДІТЯМ У АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ»?

До цього пакету також внесені обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини та членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди; встановлення реабілітаційного діагнозу, складання індивідуального реабілітаційного плану; контроль за його виконанням; а також направлення пацієнта в інші ЗОЗ/підрозділи для надання їм спеціалізованої медичної допомоги; підбір, налаштування та навчання користування допоміжними засобами реабілітації  тощо.

Тариф на медичні послуги за цим пакетом становить 10 820 гривень. Послуги з реабілітації мають надавати не менше ніж 14 календарних днів, а робота з реабілітації в межах цього пакету не перевищує двох годин на добу. Кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року.

ЯК ОТРИМАТИ ПОСЛУГИ ЗА ПАКЕТОМ «РЕАБІЛІТАЦІЙНА ДОПОМОГА ДОРОСЛИМ ТА ДІТЯМ У АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ»?

Послуги за цим пакетом надаються амбулаторно. Умовою їх надання є направлення від лікаря первинної ланки, із яким пацієнт уклав декларацію, або від лікуючого лікаря. І хоча без направлення від лікаря в обох випадках не обійтися, пацієнт може обирати, в якому з законтрактованих закладів проходити реабілітацію. Головне – зважати на профіль (спеціалізацію) медичного закладу та наявність вільних місць у ньому.

Джерело: МОЗ

Поділитись:

Більше у розділі