Тож завдання держави – зробити допомогу у сфері психічного здоров’я максимально ефективною та доступною для кожного, незалежно від місця проживання або інших соціальних чинників. Ця робота передбачає побудову найкращої, саме для України, системи психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. На поточному етапі йдеться про навчання лікарів первинної ланки медичної допомоги, впровадження нових пакетів до Програми медичних гарантій, навчання людей технікам самодопомоги в умовах стресу.

У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я вийшла вже друга серія циклу відеороликів, створених ГО «Безбарʼєрність» спільно з МОЗ України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Двохвилинне відео – про те, як люди реагують на стрес, що відчувають, як діють. Спойлер: усі по-різному, але в межах трьох основних типів. Подивіться, щоби дізнатися, до якого саме типу належите ви.

Цикл відеороликів про те, як перемогти стрес, був презентований наприкінці лютого 2023 року. Перша частина тут, утім, щотижня можна побачити нову серію – такий собі «лікнеп» з ознайомлення з нашим ментальним здоров’ям та його особливостями, і з техніками піклування про себе та тих, хто поруч. Бо, якщо допомога фахівця (психолога або психіатра) у той чи інший момент є недоступною, самотужки або за підтримки близьких ми можемо принаймні призупинити розвиток когнітивного розладу.

Джерело: МОЗ

Поділитись:

Більше у розділі